Tags voor dit FAQ item:
DNS

In welke mate heeft dit artikel uw vraag beantwoordt?

Geef als eerste je beoordeling!

Wat is een domeinnaam?

Laatste bijgewerkt: 14/01/2016

Het Internet verbindt desktop machines, portables, servers en andere apparaten aan de hand van unieke nummers. Deze 'IP' adressen zorgen ervoor dat de gegevens van punt A naar punt B gaan en via 'routing' een datapakket op de juiste bestemming krijgen. De populaire zoekmachine Google is bereikbaar via IP adres 64.233.179.99. Dit is moeilijk te onthouden, vandaar dat de domeinnaam 'google.be' gekoppeld is aan dit adres.

Ook uw website is bereikbaar via een 'IP' adres. Uiteraard is dit alles behalve handig en gebruiksvriendelijk. Vandaar de introductie van de 'Domain Name Servers' (DNS). Deze DNS servers koppelen een naam aan een 'IP' adres. Deze naam is wellicht beter gekend als de 'domeinnaam'.
Als bedrijf, particulier of organisatie kan u een persoonlijke domeinnaam 'registreren'. U huurt dan als het ware het gebruiksrecht op die naam gedurende een periode van een jaar.

Wil dit zeggen dat u de officiële eigenaar bent van deze domeinnaam? Neen. Domeinnamen zijn vrij verkrijgbaar voor iedereen en kunnen slechts aan de hand van Internationaal Geregistreerde Handelsmerken en via gerechtelijke stappen toegewezen worden aan een bepaald bedrijf, welke op dat moment het gebruiksrecht krijgt over die domeinnaam.
Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de naam (bvb 'Kinamo') en het 'top level domain' of de extensie, in ons geval '.net'. Er zijn tal van extensies beschikbaar: .fr, .nl, .com, enz.
Op het moment dat u uw domeinnaam wil registreren is het mogelijk dat u de melding krijgt dat deze reeds 'in gebruik' is. Een domeinnaam is namelijk uniek!