Knowledge base

Wat is een MX-record?

Laatst bijgewerkt op 28 sep. 2023 10:31:49.
Categorie: Alles over domeinnamen

DNS

Een MX record bevat een FQDN (Fully Qualified Domain Name) en een prioriteit. De prioriteit is eenvoudigweg een nummer dat aangeeft welke mail server te gebruiken indien meerdere MX records aanwezig zijn voor een domeinnaam. Een mail server die mail wil verzenden zal steeds de laagste prioriteit eerst gebruiken.

Bijkomend heeft een MX record een host naam zodat e-mail adressen kunnen aangemaakt worden voor subdomeinen. De hostnaam wordt meestal leeg gelaten, aangezien de mailserver voor de domeinnaam zelf in vele gevallen wordt opgegeven.

Indien u een mail server heeft bij mail.eenserver.com en u wil deze toevoegen voor uw domeinnaam, voert u een MX record in met lege hostnaam, een FQDN voor mail.eenserver.com en een prioriteit, bvb. 10.

Deze record wil zeggen dat elke mail die geadresseerd is aan een @mijndomein.be adres afgeleverd wordt op de server bij mail.eenserver.com.

Indien u een backup mail server heeft en enkel mail wil afleveren op die machine in geval van problemen van uw hoofdmailserver, volstaat het om een andere MX record toe te voegen mail.uwandereserver.com en deze een hogere prioriteit te geven (bvb. 20). Dit wil zeggen dat e-mails gericht aan @mijndomein.be die niet kunnen afgeleverd worden, doorgestuurd worden naar mail.uwandereserver.com.

Een hostnaam toevoegen voor de MX record wil eenvoudigweg zeggen dat u mailservers opgeeft voor een subdomein. Voorbeeld: een hostnaam "sales", FQDN mail.mijnsalesserver.com met prioriteit 10 wil zeggen dat elke e-mail gericht aan een @sales.mijndomein.be adres wordt afgeleverd op server mail.mijnsalesserver.com. Het zal geen invloed hebben op de e-mail gericht aan @mijndomein.be.


Gerelateerde artikels

Wat is een SPF record?

Als je wil vermijden dat jouw verzonden mails in spam of junk mappen terecht komen bij de ontvanger voeg je...

Lees meer

Mails verstuurd naar gmail.com adressen komen niet toe bij de ontvanger

Berichten die verzonden worden naar een gmail.com adres komen niet toe bij de ontvanger. De verzender krijgt een foutmelding terug...

Lees meer

Kinamo mail server instellingen (mail server cheat sheet)

Volgend artikel geeft de basis instellingen en server namen (domeinnamen) weer voor de Kinamo mail infrastructuur. Aan de hand van...

Lees meer

Extra hulp nodig?

Werden niet al uw vragen beantwoord?
Geen nood, via een support aanvraag helpen wij u graag verder!

Selecteer uw taal

Alle talen: