Wat is een FQDN (Fully Qualified Domain Name)?

Laatst bijgewerkt op 28 sep. 2023 10:31:52.
Categorie: Alles over domeinnamen

DNS

Een FQDN 'Fully Qualified Domain Name) is een volledig domeinnaam adres, inclusief hostnaam en een top level domein, zoals bijvoorbeeld:

www.mijndomein.com.

Een relatieve domeinnaam verwijst naar een subdomein binnen dezelfde DNS zone, zoals:

www

De twee notaties hierboven zijn evenwaardig wanneer u binnen een DNS zone naar een server binnen dezelfde zone verwijst.

Wanneer een FQDN domeinnaam gebruiken?

Als u naar een server buiten uw eigen DNS zone verwijst, bent u verplicht om de FQDN notatie te gebruiken.

Zo zal u zien dat in uw DNS zone standaard de Kinamo DNS servers als nameserver ingesteld staan:

@ NS ns1.kinamo.be.
@ NS ns2.kinamo.be.
@ NS ns3.kinamo.be.

Het apenstaartje hierboven is een afgekorte notatie om weer te geven dat de records slaan op de volledige domeinnaam, in dit geval mijndomein.com

In theorie heeft een FQDN ook een punt nodig na de domeinnaam (ns1.kinamo.be.) maar dit moet u niet toevoegen, onze klantenwebsite site doet dit automatisch.

Gerelateerde artikels

Domeinnaam syntax

Een domeinnaam mag uit volgende tekens bestaan: Alfabetische tekens: van a tot z, in kleine letters Numerieke tekens: van ...

Lees meer

Wat is een TXT-record?

In een domeinnaam zone wordt een TXT record gebruikt om tekstinformatie te bewaren.

Lees meer

Wat is een SRV-record?

Een SRV record is een geavanceerd type DNS record welke u toelaat bepaalde services op te geven die uw domeinnaam...