What is a domain name extension?

Last updated on 28 Sep 2023, 10:31:47.
Category: All about domain names

domain names registratie

A domain name exists out of two parts, the name and the extension. For 'Kinamo.net' the name is 'Kinamo' and the extension is '.net'.

You can register several names with several extensions at Kinamo. For some extensions there are certain restrictions: in some countries you need to have a valid address. Kinamo offers the ability to use a contact address by Kinamo in these cases, this allows you to use the domain name extensions that otherwise would be unavailable to you.

Wat is een Domeinextensie?

Een domeinextensie is het deel van een webadres dat volgt op het laatste puntje. Bijvoorbeeld, in "www.mijnwebsite.com" is ".com" de domeinextensie. Domeinextensies worden ook wel TLD's genoemd, wat verwijst naar het hoogste niveau in de domeinnaamhiërarchie.

Zo ken je waarschijnlijk .com en .be wel, maar wist je dat er meer dan 1500 opties zijn? Zo heb je enorm veel keuze. Maar wat kies je nu het beste? We verdelen ze onder in 3 delen.

 1. Generieke TLD's (gTLD's): Dit omvat veelvoorkomende extensies zoals .com, .org en .net, die oorspronkelijk werden ontworpen met specifieke doelen maar nu breder worden gebruikt. Hier vallen ook de nieuwe gTLD's onder, zoals .app, .blog en .guru.
 2. Landcode TLD's (ccTLD's): Deze extensies zijn specifiek voor individuele landen of regio's, zoals .uk voor het Verenigd Koninkrijk, .de voor Duitsland en .ca voor Canada.
 3. Gesponsorde TLD's (sTLD's): Deze extensies zijn gerelateerd aan specifieke industrieën, belangen of gemeenschappen. Voorbeelden hiervan zijn .edu voor onderwijsinstellingen, .gov voor overheidsinstanties en .mil voor het Amerikaanse leger.

Voor sommige extensies gelden bepaalde vereisten: zo moet u bijvoorbeeld in sommige gevallen over een adres beschikken in het land van herkomst.

Kinamo biedt in deze gevallen de mogelijkheid aan om een contactadres te gebruiken. Zo kunt u toch gebruik maken van domeinnaam extensies die anders niet toegankelijk zouden zijn voor u.

Waarom is de Keuze van een Domeinextensie Belangrijk?

De keuze van je domeinextensie kan invloed hebben op hoe jouw website wordt waargenomen en herinnerd. Een goed gekozen extensie kan de geloofwaardigheid en relevantie van je site versterken. Zo kan een .edu-extensie worden geassocieerd met educatieve instellingen, terwijl een .store-extensie ideaal kan zijn voor e-commerceplatforms.

Overwegingen bij het Kiezen van een Domeinextensie:

 1. Relevantie: Kies een extensie die relevant is voor het doel en de inhoud van je website. Een .tech-extensie kan geschikt zijn voor een technologieblog, terwijl een .ca-extensie ideaal is voor een Canadese online winkel.
 2. Doelgroep: Overweeg waar je doelgroep zich bevindt. Als je voornamelijk lokaal opereert, kan een ccTLD zoals .nl of .fr meer herkenning en vertrouwen opbouwen.
 3. Beschikbaarheid: Sommige populaire gTLD's kunnen druk bezet zijn, maar nieuwe gTLD's bieden vaak meer mogelijkheden om creatief te zijn in je domeinnaamkeuze.
 4. Branding: Je domeinextensie maakt deel uit van je merkidentiteit. Zorg ervoor dat het past bij de boodschap die je wilt overbrengen.

Risicovolle Extensies

Bij het selecteren van de juiste domeinextensie voor je website, is het cruciaal om rekening te houden met de veiligheid en betrouwbaarheid van de extensie. Sommige domeinextensies hebben helaas de aandacht getrokken van phishers, oplichters en cybercriminelen, die ze gebruiken om misleidende websites op te zetten. Hier zijn enkele extensies die in verband worden gebracht met frauduleuze activiteiten:

 • .country
 • .stream
 • .download
 • .xin
 • .gdn

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor trendy of goedkope domeinextensies, is het verstandig om je bewust te zijn van mogelijke risico's. Het vermijden van extensies die vaak geassocieerd worden met misbruik kan bijdragen aan de veiligheid van je website en het behoud van je online reputatie.

Conclusie

Domeinextensies spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van je online identiteit en kunnen invloed hebben op hoe je website wordt waargenomen. Begrijp de betekenis achter verschillende soorten extensies en weeg zorgvuldig af welke extensie het beste past bij je doelstellingen en doelgroep. Het kiezen van de juiste domeinextensie is een stap in de richting van een succesvolle online aanwezigheid.


Related articles

Order an SSL certificate? What is an SSL certificate?

You need to order an SSL certificate? But what is an SSL certificate? And why is everyone saying that it...

Read more

SHA1, SHA2 and SHA256 SSL algorithms

SHA is a mathematical algorithm used in SSL encryption to verify the validity of the certificate's signature. Different iterations of...

Read more

Why do I see a yellow warning triangle on an HTTPS secured website?

The yellow warning triangle you may see when visiting a webpage that's secured with SSL, is an indication that Google...

Read more

Need extra help?

Were not all your questions answered?
Don't worry, we will be happy to help you via a support request!

Select your language

All languages: