De return-path parameter correct instellen voor Wordpress op Kinamo servers

Laatst bijgewerkt op 6 sep. 2023 13:16:48.
Categorie: Alles over webhosting | Webhosting instellingen

Apache CentOS Debian PHP Sendmail SMTP Wordpress

Waarom Wordpress mails soms niet verzonden worden

Het probleem met mails welke via Wordpress verzonden worden - of het nu via de Contact Form 7 plugin of andere is - is de manier waarop de wp-mail functie (waar al deze plugins gebruik van maken) mail verzend.

Wordpress maakt namelijk gebruik van de PHP mail functie. Mail verzenden via de PHP mail functie is geen probleem, maar vaak is de return-path header van het mailbericht niet correct. Dit zorgt er voor dat berichten eindigen in spam folders, junk folders of vaak zelfs niet aan komen. Boeiend allemaal, maar hoe lost men het op?

Het return-path kan ingesteld worden op server niveau, via php.ini, of via een bijkomende parameter die de From: header aanpast welke doorgegeven wordt aan de PHP mail functie.
Aangezien de mail verzonden wordt op een hosting infrastructuur welke gebruik maakt van meerdere webservers, PHP configuraties e.d. dient de header op website niveau correct ingesteld te worden.

Om even kort uit te leggen wat het probleem is: de mail wordt verzonden via Wordpress op domeinnaam www.mijnwordpressblog.be, echter de website zelf draait op de Kinamo infrastructuur op een server cluster, dus voor de server is de afzender niet www.mijnwordpressblog.be maar één van de web nodes, bvb. web-php56-l01.hosting.kinamo.be.
Via de Wordpress instellingen heeft u uw e-mail adres opgegeven als verzender (webmaster@mijnwordpressblog.be) maar dit is niet voldoende: voor de mail server (MTA), bvb. postfix, is de return-path header iets dat wordt toegevoegd als die niet aanwezig is, dus deze maakt er van:

Return-Path: <apache@web-php56-lc0.hosting.kinamo.be>

Dit is uiteraard niet correct want komt niet overeen met uw webmaster@mijnwordpressblog.be adres.

De oplossing: een eenvoudige Wordpress plugin

Er zijn verschillende manieren om dit probleem aan te pakken. De meest eenvoudige echter is aan de hand van een plugin, ontwikkeld door Abdussamad.

Deze code zet de return-path header zodat die overeenstemt met de From: header en dus door de mailserver zal aanvaard worden en er voor zorgt dat deze niet in spam of junk folders terecht komt.

Kopiëer onderstaande code in een nieuw bestand, geef het de naam email_return_path.php en plaats dit in de wp-content/plugins/ map.
Vergeet nadien niet in te loggen in de Wordpress admin en de plugin te activeren!

<?php
Plugin Name: Email Return Path Fix
Author: Abdussamad Abdurrazzaq
class email_return_path {
 function __construct() {
 add_action( 'phpmailer_init', array( $this, 'fix' ) );

function fix( $phpmailer ) {
 $phpmailer->Sender = $phpmailer->From;

new email_return_path();

Have fun!