Vlaams Audiovisueel Fonds

Terug naar nieuws

Gepubliceerd op 26 jan. 2024.

Flandersimagewebsite

Eén van de vele hoogtepunten in 2020 waren de 3 projecten die we voor het Vlaams Audiovisueel fonds hebben gerealiseerd.

Kinamo werd ingezet voor de ontwikkeling van een vernieuwde digitale infrastructuur voor het VAF die bestaat uit een website voor Flanders Image, Screener (een video on demand platform) en een API voor data uitwisseling tussen de database en de verschillende websites gelinkt aan het VAF.

Over VAF

Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap en werkt in opdracht van de Vlaamse regering. Onder de algemene koepel van het VAF vallen drie fondsen: het VAF/Filmfonds, het VAF/Mediafonds en het VAF/Gamefonds.

Algemeen heeft het VAF tot doel om de onafhankelijke audiovisuele creatie in Vlaanderen te stimuleren en te ondersteunen via een geïntegreerde aanpak. Daarnaast biedt het VAF de Vlaamse professionele sector de nodige omkadering.

VAF NEW KADER ZWART 1024x724

De samenwerking

Reeds in 2014 mocht Kinamo het Screener platform ontwikkelen, het toenmalige eerste streaming platform voor professionele producties uit Vlaanderen.

Na een openbare aanbesteding werd Kinamo eind 2019 uitgekozen voor de ontwikkeling van een vernieuwde digitale infrastructuur voor VAF die bestaat uit:

  • De publieke Flanders Image website
  • Een nieuw Screener streaming platform naar analogie met Netflix (maar voor professionelen)
  • En een overkoepelende API die de backend systemen van VAF linked aan de publieke websites

De nieuwe sites werden volledig op maat ontwikkeld en maken gebruik van interessante technologische oplossingen zoals een snelle search dankzij gebruik van ElasticSearch, een API die die volledig opgebouwd is volgens de openapi REST standaard, enz.

Flanders Image

Flanders Image staat in voor de promotie van audiovisuele creaties gemaakt in Vlaanderen en Brussel, België. Het is de enige officiële vertegenwoordiger van de content (gaande van film, docu, series, maar ook games) en het talent van Vlaanderen op alle belangrijke internationale festivals en markten.

Flanders images website 1024x761

Screener

Screener.be is een promotioneel VOD-platform voor professionelen, gewijd aan audiovisuele creaties gemaakt in Vlaanderen en Brussel, België. Het is bedoeld om buitenlandse filmprofessionals die geïnteresseerd zijn in het selecteren of verwerven van Vlaamse inhoud eenvoudig kennis te kunnen laten maken met de producties uit Vlaanderen.

Screenerwebsite 1011x1024

De VAF API

De VAF API is de connectie tussen backend systemen van het VAF (CRM systemen, databanken, asset management systemen) en heeft tot doel het distribueren van digitale content en informatie te vereenvoudigen voor de huidige maar ook toekomstige digitale projecten van het VAF.

RE>Connext

Toen we begin 2020 aan de nieuwe websites en API begonnen was er bij het Vlaams Audiovisueel Fonds ook het plan om, net als elk jaar, het fysieke Connext evenement te organiseren in oktober 2020.

Toen na een lockdown en de praktisch problemen rond reizen en fysiek “delen” van informatie bleek dat door Corona ook de rest van het jaar evenementen in de cultuursector niet konden doorgaan hebben we samen met VAF een digitaal alternatief op poten gezet: RE>Connext

Reconnext website 1024x500

Selecteer uw taal

Alle talen: